neděle 3. června 2012

LUCEMBURSKO - deset let eura

První zemí, která si připomněla desáté výročí od zavedení eura vydáním příležitostné známky se stalo Lucembursko. Tamní pošta sice "trochu otálela" a známku vydala "až" 13. března, ale v době nejisté budoucnosti celé eurozóny se vlastně ani není čemu divit. Spíše můžeme vyjádřit potěšení, že alespoň Lucembursko vydalo k tak významnému výročí v dějinách Evropy (i světa) poštovní známky a nezbývá než doufat, že se připojí i další poštovní správy. Polemiku o tom, zda euro má nebo nemá smysl, ponechám na  odbornících na ekonomii i čtenářích samotných, protože je možné, že se třeba dočkáme příležitostných známek ke znovuzavedení drachny nebo jiné (jiných) staronových evropských měn.
14.7. 2012 bude té požíváno příležitostné razítko připomínající toto výročí.

(Následující text převzat z oficiálního webu lucemburské pošty  www.pt.lu)

Eurobankovky a euromince byly uvedeny do oběhu 1. ledna 2002 a staly se zákonnou měnou v zemích eurozóny, v současnosti čítající 17. 
Evropský měnový institut, předchůdce ECB (Evropská centrální banka), vyhlásila soutěž na grafický návrh v únoru 1996. Předložené návrhy hodnotila porota složená z nezávislých odborníků na marketing, styl a dějiny umění a byly předmětem průzkumu trhu. Na základě výsledků, Rada měnového institutu vybrala vítězný návrh v prosinci 1996, série grafik založených na téma "období a styly v Evropě" předložených grafikem Robertem Kalinou v Rakouské národní bance ve Vídni.
Na rozdíl od eurobankovek, které jsou totožné ve všech zemích eurozóny, mince mají "evropskou" a "národní" stranu.  Luc Luycx (Více o Luc_Luycx zde. (pozn. autora)), z Monnaie Royale de Belgique, vyhrál evropskou soutěž zorganizovanou pro výběr grafických prvků pro evropskou stranu mince, což také svědčí o hodnotě mincí.
Výroba eurobankovek začala v červenci 1999 v patnácti tiskárnách Evropská unie. Dne 1. ledna 2002, byla dodána první dodávka 14,9 miliardy bankovek - což stačí k pokrytí plochy o 15.000 fotbalových hřišť - která byla vytištěna ve dvanácti zemích eurozóny. 52 miliard mincí v nominální hodnotě 15,75 miliard eur, byly raženy v šestnácti evropských mincovnách, vyžadovalo 250.000 tun kovu.

Price of the stamp:0,85 €
Layout:M&V Concept, Luxembourg (L)
Printing:Offset lithography + 3 pantone colors with embossing by Cartor Security Print SA, La Loupe (F)
Dimensions:35 x 35 mm, 10 stamps per sheet with decorated borders.

Žádné komentáře: