pondělí 9. ledna 2012

Euro - slavný začátek a neslavný konec?

V letošním roce si Evropská unie připomíná jedno významné výročí - deset let od zavedení společné měny Euro. V roce 2002 se poštovní správy nově vznikající tzv. eurozóny téměř předháněli ve vydávání příležitostných známek oslavujících tento milník v dějinách Evropy, který dával slibovat lepší zítřky celého kontinentu. Bohužel s narůstající krizí eurozóny posledních měsíců a znechucení velké části obyvatel nad neschopností evropských politiků tuto krizi vyřešit (nebo se na čemkoli dohodnout) ponechali vydavatelé známek toto výročí až na výjimky z větší části bez odezvy.

Trocha historie
Ačkoliv Euro ve své fyzické podobě začalo platit 1.ledna 2002, na světových finanční trzích bylo zavedeno už 1.ledna 1999 (toto výročí bylo na známkách dokumentováno), kdy nahradilo dřívější Evropskou měnovou jednotku ECU v poměru 1:1. ECU byla vytvořena jako jeden ze tří základních prvků evropského měnového systému v roce 1979. Jednalo se uměle vytvořenou měnovou jednotku konstruovanou jako koš členských měn. Váhy jednotlivých měn v koši odrážely ekonomickou sílu členských států a upravovány byly v pětiletých intervalech. 
K 1.lednu 1999 začali Belgie, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Německo, Nizozemí, Lucembursko, Portugalsko, Rakousko a Španělsko používat společnou měnovou politiku a o dva roky později se k těmto zemím připojilo také Řecko a od ledna 2002 začali, jak již bylo zmíněno eurem platit i běžní lidé. Mimo tyto země začaly používat i ministáty Monako, San Marino a Andorra. 1. ledna 2007 se euro stalo národní měnou také ve Slovinsku, od 1. ledna 2008 rovněž na Kypru a Maltě, od 1. ledna 2009 i v sousedním Slovensku a od 1. ledna 2011 v Estonsku.


Euromince a bankovky
Eurobankovky existují v nominální hodnotě 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € a 500 €. Euromince mají hodnotu 1, 2, 5, 10, 20, 50 centů a 1 €, 2 €. Všechny mince mají shodnou lícovou stranu s hodnotou mince s designem od belgického designéra Luca Luyckxe. Vzhled mincí 1, 2 a 5 centů symbolizuje umístění Evropy ve světě. Mince 10, 20 a 50 centů, 1 a 2 eura zobrazují Evropu. Na všech mincích je také zobrazeno 12 hvězd. Mince ražené mezi lety 1999 - 2006 měly na lícové straně vyobrazeny pouze státy Evropské unie před rozšířením v roce 2004. 7. června 2005 bylo rozhodnuto, že bude vzhled předních stran mincí ze severského zlata a dvoubarevných mincí změněn. Nové mince ražené od roku 2007 reagují na rozšíření Evropské unie a zobrazují celou Evropu. O vzhledu rubové strany mincí si každý stát eurozóny rozhoduje sám.


Evropská centrální banka
Evropská centrální banka (ECB), která má sídlo v německém Frankfurtu nad Mohanem, zahájila činnost v červnu 1998. Jejím hlavním posláním jepečovat o cenovou stabilitu v eurozóně, protože nízká inflace je považována za důležitý předpoklad udržitelného hospodářského růstu a pracuje s centrálními bankami všech 27 členských států EU. Společně tvoří tzv. Evropský systém centrálních bank (ESCB).

Otázkou příštích měsíců je, zda se euro dožije dalších deseti let...

Žádné komentáře: