pondělí 21. června 2010

LUCEMBURKO - 25 LET SCHENGENSKÉHO PROSTORU

Schengenská úmluva podporuje otevření hranic mezi signatářskými zeměmi. Toto Území se tak běžně nazývá "schengenským prostorem". Toto označení je odvozeno z názvu města Schengenu, které leží na hranicích mezi Německem, Lucemburskem a Francií, kde byla dohoda podepsaná pěti státy. Spolková republika Německo, Francie, Belgie, Lucembursko a Nizozemsko podepsaly tuto dohodu dne 14. června 1985, na palubě rekreační jachety MS "Princesse Marie-Astrid". dohodou o postupném zrušení kontrol osob cestujících přes hranice mezi smluvních stran.



Po této dohodě, byl schengenský prostor institucionalizován v evropském měřítku Amsterodamskou smlouvou z roku 1997. "Traité de Lisbonne" - Lisabonská smlouva, která byla ratifikována v roce 2008, upravila právní předpisy týkající se Schengenského prostoru, a posílila pojem "prostoru svobody, bezpečnosti a spravedlnosti".
Signatářské země mají společnou vízovou politiku a posilují kontroly na hranicích se zeměmi mimo tento prostor. I když hraniční kontrola uvnitř schengenské prostoru byla téměř zrušena, může být dočasně opět v případě potřeby pro udržení veřejného pořádku nebo národní bezpečnosti obnovena. Zahraniční občané, kteří mají dlouhodobé vízum pro jednu z členských zemí, mohou cestovat svobodně po celém pásmu.

Zdroj: http://www.pt.lu/
http://cs.wikipedia.org/wiki/
Datum vydání: 16/06/2010
Památník Schengenské smlouvy
Podívejte se také na:

Žádné komentáře: